Care2Life- Klinik for Massageterapi & Alternativ Behandling

Adresse: Møllevænget 4, Hunderup, 6740 Bramming. CVR nr.: 33275250 kontakt@Care2Life.dk

Baggrund

Lymfesystemet.

Har 3 overordnede opgaver. Det fungerer som dræn ved at fjerne overskydende væske fra vævet (lymfe) og føre den over i venerne. Det udgør en del af kroppens immunforsvar. Og det transporterer affaldsstoffer samt fedtstoffer og proteiner fra lever og tarme til blodkredsløbet.

Lymfedrænage

Manuel lymfedrænage (MLD) er en særlig form for kropsmassage, hvor der masseres med blide og rytmiske bevægelser – i modsætning til klassisk massage med forholdsvis hårde tryk, der presser de fine lymfekar sammen. Lymfedrænage har til formål at stimulere sammentrækninger i lymfekarrene således, at lymfen ledes den rette vej.

Lymfedrænage kan anvendes som helkropsmassage – uanset om du er plaget af væske i kroppen eller ej. Massageformen kan også opdeles i 2 og fokusere på enten overkroppen eller underkroppen. Derudover kan ansigtet behandles med ansigtslymfedrænage.

Eksempler på hvad lymfedrænage kan anvendes til:

Ødemer i ben og ankler, herunder tunge ben samt snurren i ben, der kan medføre problemer med at falde i søvn – Lymfødem, især som følge af behandling for kræft – Behandling som støtte til udrensning af affaldsstoffer, bekæmpelse af appelsinhud (cellulitis) samt som støtte til slankebehandling – I kombination med ansigtsbehandling – Ansigtsløft uden kirurgi – Til at styrke immunforsvaret – Til behandling ved gentagne bihulebetændelser eller ved allergi – Efterfødsels behandling for at fjerne overskydende væske fra kroppen – Til behandling af eksemer – Til gravide med væskeophobninger i kroppen – Til stive led samt ledsmerter (gigt) – Til mave-tarm gener og fordøjelsesbesvær – Til forebyggelse af hovedpiner/migræner – Til reduktion af væskeansamlinger efter proteseoperationer ( f.eks. knæ, hofte, skulder).

Du kan læse lidt mere om, hvad de forskellige lymfedrænagebehandlinger kan anvendes til, hvis du kigger på de næste sider.

Herunder kan du læse lidt mere om ødem og lymfødem.

Forskellen på ødem og lymfødem.

Hvad er årsagen til væske (ødem) i kroppen? Hvad sker der, når lymfesystemet ikke fungerer som det skal?

Skader på lymfesystemet kan medføre, at væske og proteiner mellem cellerne bliver ude i vævet – derved opstår det der kaldes et ødem. Ødemer er den største og vigtigste lidelse i lymfesystemet. Ødemer opstår, når der er så meget væske, at et normalt fungerende lymfesystem ikke længere har tilstrækkelig kapacitet til at transportere væsken væk, eller når kapaciteten i lymfesystemet er nedsat.

Ødemer

Er i sig selv ikke ensbetydende med sygdom, men er ofte et symptom på andre sygdomstilstande, f.eks. forhøjet blodtryk (hypertension), dårlig blodcirkulation, hjerte- nyre- eller leversvigt, eller lavt stofskifte. Specielt for kvinder er det en kendt tilstand før menstruation og under graviditet. Mange ellers friske mennesker kan observere hævelse i benene ved længerevarende oprejst stilling eller hvis de har siddet passive på en stol i længere tid. Ligeledes bliver blodkredsløbet for manges vedkommende svagere med alderen.

Lymfødem

Skyldes nedsat transportkapacitet i lymfesystemet. Et kronisk lymfødem er en diagnose, da lymfødemet opstår som følge af anormale tilstande, sygdomme eller traumer i lymfesystemet. Lymfødem kan være primært eller sekundært – det rammer hyppigere kvinder end mænd.

Primært lymfødem

Er et lymfødem uden anden bagvedliggende sygdom. Det kan være medført, men kan også opstå spontant i alle aldersgrupper. Det anslås, at ca. 40% af lymfødemtilfældene skyldes medfødte defekter i lymfebanerne, der fører til nedsat transportkapacitet, så væsken ikke kan ledes tilstrækkeligt væk fra vævet.

Sekundært lymfødem

Opstår i et ellers normalt fungerende lymfesystem som følge af skade på lymfesystemet (mekanisk eller inflammatorisk), der blokerer lymfetransporten. Lymfødem i arme hos kvinder, der har gennemgået operation og evt. strålebehandling for brystcancer er meget velkendt – ca 40% af alle opererede oplever lymfødem). Ca. 60% af tilfælde af lymfødem er forårsaget af kræft eller efterbehandling af kræft.